Kirjoittelenpa aikani kuluksi tämän päivän treenistä. Onhan näitä mukava lukea itsekin sitten jonkin ajan kuluttua ja muistella.

Olen viettänyt pari päivää tuntiopettajan omaa (pakko)lomaa, kun opiskelijatkin kerran ovat lomalla. Tänään hyödynsin osan päivästä etukäteen suunniteltuun treeeniin, joka onnistuikin varsin hyvin. Aloitettiin reilun puolen tunnin reippaalla kävelylenkillä. Piti varmistaa hyvä lämmittely pakkasen (-7 astetta) ja vauhdikkaan hiihtotreenin takia. Kävelyn jälkeen vaihdoin hiihtovermeet itselleni ja koirille valjaat. Ravistelin ja vähän venyttelinkin koirien lihaksia vielä tässä vaiheessa.

Suunnattiiin järven jäälle, jossa olosuhteet ovat mainiot. Märkänä satanut lumi on tarttunut jäähän kiinni, joka on liukas suksen alla, mutta koirille turvallinen juosta. Kytkin koirat lyhyellä yhdistäjällä toisiinsa ja siitä yhdellä vetonarulla itseeni kiinni. Opeteltiin tarkkaan odota-käskyä. Lähtö on aina koiria kiihdyttävä hetki, joten olin tinkimätön siitä, että ne malttoivat odottaa rauhassa narujen kytkemistä ja suksien jalkaan laittamista. Tätä on syytä treenata vielä. Tiitu malttoi parhaiten olla, kun sen komensi istumaan viereeni. Aika mainio kontaktiharjoitus, sillä se katsoa tapitti intensiivisesti koko ajan silmiini odotellen lupaa lähteä, kun laittelin tarkoituksella hitaasti varusteitani. Tumppu on malttavaisempi ilman niin tiukkaa komentoakin.

Lähtö oli melkoinen. Sain huudella seisooooo-käskyä jo muutaman kymmenen metrin kiihdytyksen jälkeen. Senkin matkan menin auraamalla koko ajan. Pysähtyminen sujui hienosti ja koirat malttoivat seisoa paikallaan. Toinen lähtö onnistuikin paremmin. Pidin itse ääneni matalana ja rauhallisena ja jo lähdössä otin tiukan jarrutusasennon suksilla. Päästyämme rauhallisemmin matkaan homma sujuikin aika hienosti. Koirat vetivät rinnakkain halukkaasti ja lujaa. Ainut ongelma meinaa tulla, kun niiden huomio kiinnittyy toisiinsa. Ne vilkuilevat toisiaan ja Tumppu yritti muutamia kertoja näykkiä Tiitua poskivilloista. Tiukka EI lopettaa kyllä sen, mutta koiria pitää herkeämättä tarkkailla, että ehtii ajoissa kieltää.

Vedettiin noin kilometrin veto ja pysähdyttiin. Pysähtyminen onnistui taas hyvin ja koirat malttoivat hienosti odottaa paikallaan, kun kehuin niitä kovasti. Tarkistettiin tassujen kunto ja lähdettiin uudelleen matkaan. Kun enin into oli karistettu alkuun, sujui vetäminen mallikkaasti. Yritin kontroloida vauhtia rauhaaa-komennolla ja sainkin koirat pari kertaa ravaamaan rauhallisemmin. Vähän innokkuutta omaan ääneen ja mennään-käsky niin samantien mentiin taas täyttä laukkaa. Toinen veto kesti lähes järven ympäri noin kaksi kilometriä. Lopuksi tultiin pätkä kävellen kotirantaan.

Vaihdoin taas varusteet ja lähdettiin palauttelevalle hihnakävelylle. Puoliska tuntia ja pari kilometriä. Sitten kotiin pienet lihasten ravistelut ja koirille juomista. Nyt ne nukkuvat onnellisena molemmat. Illalla tehdään lyhyt kävely ja venyttelyt.

Muutamia huomioita hiihtämisestä. Täysin puhtaalla neitseellisellä järven jäällä on turvallista mennä. Siellä ei ole pelkoa puista, mutkista tai alamäistä. Siinä mielessä oivallinen paikka treenata. Huomasin kuitenkin, että koirilla on selvästi hahmottamisongelma siitä mihin pitäisi mennä. Kun lopussa tulimme jo kertaalleen kulkemaamme jälkeä homma sujui paljon paremmin. Koirat seuraavat kulkemaansa jälkeä ja siinä niitä on helpompi käskyillä ohjata. Arvelen, että moottorikelkan uraa tai latupohjaa pitkin on helppo mennä. Tarkkana on oltava vain risteyksissä.

Toinen asia mitä jäin miettimään oli kahden koiran kytkeminen vetonaruun. Jos ne olisivat kytkettynä peräkkäin ne eivät niinkään häiriintyisi toisistaan. Tämä on kovin uutta ja ihmeellistä minulle, joten pähkäilen vain omasta päästäni. Edellä pitäisi kulkea se johtaja koira. Kumpihan se meillä on. Tiitu on keskittyneempi vetämään. Se voisi ehkä siksi olla. Toisaalta nythän olimme hiihtämässä vasta ensimmäistä kertaa kahden koiran kanssa. Muutaman treenikerran jälkeen homma voi sujua rinnakkainkin ihan mallikaasti.

Jos näitä lukee joku valjakko- ja vetohommista enemmän perilläoleva kommentoikaa ihmeessä ja neuvokaa alottelijaa. Kiitos!