Vanhana urheilijana muistan aina treenaamiseen liittyvän ikiaikojen totuuden - kunto nousee levon aikana. Saattaa kuulostaa äkikseltään epäloogiselta. Muutamia viikkoja enemmän suunnitelmallisesti treenatessa olemme pyrkineet koirienkin kanssa pitämään tuosta vanhasta viisaudesta kiinni.

Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä?

Fyysistä ja myös psyykkistä kuormitusta rytmitetään sekä päivien, että myös viikkojen välillä. Raskaammat ja kevyemmät viikot ja päivät vuorottelevat. Kuten parin viikon yhteenvedosta voitte lukea, ei peräkkäisinä päivinä ole tehty suunniteltuja kuormittavia tai kehittäviä treenejä vaan niiden välissä on aina ollut palauttava kevyempi päivä. Joskus on pidetty lähes lepopäiväkin (vain tarpeelliset pissa/kakkalenkit). Myös viikot vaihtelevat. Kun varsinkin Tiitu tuntui olevan viime viikonloppuna vähän väsyneen oloinen, on tämä viikko ollut selvästi kevyempi. Mielestäni tuota samaa rytmitystä tulisi noudattaa myös koiralle henkisesti rasittavissa treeneissä. Lepo tai vapaapäivä tai jopa viikko voi tehdä ihmeen hyvää.

Laitanpa vielä tähän vähän perusteluja edelliselle. Fyysisen rasituksen aikana koiran lihaksisto työskentelee ja toimii ihan niinkuin ihmisenkin. Se tarvitsee happea ja 'energiaa'. Rasituksen tehosta riippuen lihakseen muodostuu energian palamisen tuotoksena kuona-aineita = lihas väsyy, menee jumiin tai jopa kipeytyy. Hyvä verryttely, venyttely ja hieronta, sekä neste ja ravinto edesauttavat väsymisestä palautumista, mutta ehdottomasti tärkein on lepo. Koiran elimistön  suorituskykyä (lihakset, verenkierto, hapenottokyky) voidaan nostaa antamalla sille ärsykkeitä eli rasittamalla. Jotta tuon ärsykkeen vaikutus aiheuttaisi kunnon nousua, vaatii se elimistölle aikaa palautua annetusta ärsykkeestä eli treenaamisen aiheuttamasta väsymyksestä. Siksi treenipäiviä tulee rytmittää, kuten myös viikkojakin.

Me olemme tehneet tässä alkuvaiheessa vain pari treeniä viikossa ja välipäivät ovat sitten olleet selvästi kevyempää liikuntaa. Tällä viikolla ei ole tehty yhtään suunniteltua treeniä, vaan on pidetty selvästi kevyttä lepoviikkoa. Koirien kanssa on syytä huomata, että vapaana liikkuessaan ne eivät ymmärrä onko kyseessä lepopäivä. Me olemme siis liikkuneet kevyet lepopäivät aina taluttimessa, näin on voitu kontrolloida varmasti koirien liikkumisen määrää ja erityisesti tehoa.