Tulipa mieleen kirjoittaa muutama sana venyttelystä. Ajatus pälkähti päähän, kun Elina oli pannut merkille Ringon liikkuneen vähän huonosti. Tuskin me nyt mitään mallioppilaita venyttelyssä ollaan, mutta on kuitenkin yritetty sitäkin harrastaa. Täytyy myöntää, että koirat venyttelevät isäntäänsä paremmin.

Ihan kuten ihmisilläkin vaikuttaa koirien venyttelyn kuin muunkin lihashuollon tarpeeseen liikunnan ja rasituksen määrä ja laatu. Tärkeintä on kuitenkin muistaa perusasia venyttelystä (ja lihashuollosta). Oikein tehtynä (mikä ei todellakaan ole vaikeaa) se on paras ja ehkäpä niitä ainoita tapoja välttää ongelmia ennalta. Usein muut konstit tulee otetuksi käyttöön ongelmien ilmaantuessa eli niinku jälkijättöisesti. Näillä keinoilla usein pyritään korjaamaan jo syntyneitä ongelmia.

Venyttely on kaiken lisäksi halpa, nopea ja helppo keino, jos sitä vertaa vaikkapa käyntiin hierojalla tai eläinlääkärillä. Sen oppii kyllä jokainen koiranomistaja, jos on intoa ja halua opetella. Luulen, että usein syynä venyttelyn laiminlyöntiin on tietämättömyys ja ajattelemattomuus. Monesti ajatellaan, ettei tuosta mitään hyötyä ole tai, että no eihän koirat nyt tuollaista tarvitse. Ehkä eivät tarvitsekaan niin kauan, kun kaikki on kunnossa, eikä ongelmia ilmene.

Kerronpa nyt sitten lyhyesti, miten me toimitaan.

Hyvin usein saatan venytellä koirien jalkoja ihan extempore eli hetken mielijohteesta lyhyenkin lenkin jälkeen. Se on vähän niinkuin kehuen silittäisin tai taputtelisin niitä. Saatan ottaa Tumppua takajalasta ja venyttää hyvin kevyesti taakse ja eteen. Samalla saa heti tuntuman miten koira reagoi ja miltä liikuvuus ja lihakset tuntuvat. Näin myös huomaa heti mahdolliset muutokset ja aristaako koira jotain paikkaa. Näitä tehdään säännöölisen epäsäännöllisesti, mutta kuitenkin lähes päivittäin.

Oma lukunsa on sitten, miten toimitaan kovan rasituksen jälkeen. Silloin annetaan koiran palautua hetken aikaa (ehkä puoli tuntia, ei me niin tarkaan katsota). Hyvä merkki on,  kun koira lenkin jälkeen rauhoittuu ja asettuu aloilleen.  Sen jälkeen ravistellaan kevyesti koirien lihaksia, ehkä hierotaanki. Kaikki tähtää siihen, että koira rentoutuisi. Tässä tilassa sitten käydään läpi ainakin jalkojen lihaksisto kevyesti venyttelemällä. Joskus käytetään enemmäan aikaa, joskus vähemmän, vähän siitä riippuen miten itse jaksaa ja miten koira. Meillä kyllä molemmat ovat jo tottuneet ja nauttivat näistä "hipelöinti" tuokioista. Usein samalla tarkistetaan myös esim. tassut.

Suosittelen lämpimästi kaikille aktiivisten koirien omistajille. Venyttely koiran kanssa on hauska ja miellyttävä hetki ystävän kanssa ja halpa konsti pitää kaveri kunnossa. Mitä enemmän ja tehokkaammin liikutte, sitä tärkemäpää se on. Eikun opettelemaan.