Hmm... vanha sanonta urheilutreeneissä on, että kun tekee mahdollisimman monipuolisesti vähän kaikkea, tekee ainakin jotain todennäköisesti oikeinkin. Jos uraudut ja innostut tekemään vain jotain samaa ja se onkin väärin, menee kaikki totaalisesti pieleen.

Miten tuo edellinen sitten liittyy otsikkoon? Siten, että tekemällä monipuolisia harjoitteita niin ajallisesti, matkallisesti, kuin tehollisestikin mahdollisiman erilaisissa ympäristöissä ja maastoissa kehität todennäköisesti kaikkia fyysisen puolen ominaisuuksia ainakin jonkin verran. Jos kuitenkin tavoitteesi on kunnianhimoisempi ja haluat kehittää vain maksimaalista suorittamista, tuo edellinen ei ehkä enää olekaan riittävä ohje. Silloin tarvitaan jotain ohjenuoraa harjoittelun tehon mittaamiseksi.

Olen yrittänyt viime viikkojen aikana arvioida ja mitata, millä teholla koirat oikein liikkuvat. Se onkin osoittautunut melkoisen kiperäksi pulmaksi. Hengästyneen ja läähättävän koiran sykkeen mittaus ei ole lainkaan helppo homma ainakaan niin, että mittaustulos olisi luotettava. Myöskään hengitystiheyden mittaaminen ei ole helppoa. En kyllä ole vielä keksinyt millä muullakaan tavoin suorituksen tehokkuutta voisi mitata. Lepotilassa tai muutama minuutti lenkin jälkeen olen onnistunut saamaan koirien sykkeet aika tarkasti ylös. Saman kevyehkön lenkin jälkeen muutaman minuutin sisällä palauduttuaan Tumpun syke vaihtee välillä 76-84, kun taas Tiitun 74-80. Myös hengitystieheys on Tumpulla tiehämpi, kuin Tiitulla. Mitä tuosta voi sitten päätellä?

Koirien syke on siis yhtälailla yksilöllinen kuin meillä ihmisilläkin. Samaa vauhtia (samalla teholla) kulkevien ihmisten syke saattaa vaihdella niin, että toisen syke on 160 ja toisen jopa 190 lyöntiä minuutissa. Tästä minulla on varmaa tutkittua tietoa. Näyttä siltä, että koirien kohdalla on ihan samoin. Jokaiselle koiralle on siis arvioitava liikkumisen teho erikseen. Toki tuosta Tiitun ja Tumpun erosta voi ajatella sitäkin, että Tiitu vain on yksikertaisesti paremmassa kunnossa (?), mitä en ihan heti kyllä olisi valmis allekirjoittamaan.

Tein viime viikolla myös sellaisen huomion, että kuuma ilma vaikuttaa koiran liikkumisen tehon arviointiin. Kävimme kevyehkölllä juoksulenkillä. Ei ollut mikään hellepäivä, mutta lämmintä kuitenkin. Kotiin tultuamme koirat puuskuttivat melkolailla, joten arvelin niiden sykkeenkin olevan korkealla. Kuitenkin syke oli ihan normaali, kuten se vastaavan lenkin jälkeen on yleensäkin (viileämpinä päivinä). Tein siis sellaisen arvioin, että hengitystieheys (koiran läähättäminen) ei välttämättä anna tarkkaa kuvaa suorituksen tehosta. 

Arvelen, että syke ja hengitystieheys kuumalla ilmalla eivät kulje käsikädessä. Koira tarvitsee hengittämistä viileentääkseen itseään (?), mutta tuolloin ei sen syke kuitenkaan nouse. Nämä kaikki ovat ihan omia päätelmiä, enkä ole löytänyt tähän pienistä etsinnöistä huolimatta mistään tietoa. Melkoisen monimutkaista kuitenkin.

Olen pohtinut, että varmimmin voin arvioida koirien suorituksen teho vertaamalla sitä omaani. Laitan itselleni sykemittarin, josta seuraan omaa sykettäni. Kulkiessani koirien kanssa itse eri syketasoilla, tarkoittaa se automaattisesti, myös koirien suorituksen tehon muuttumista. Tämä pätee tietenkin vain niissä harjoituksissa, joissa koira on kytkettynä. Vapaana juoksevan koiran suorituksen tehon mittaamiseen pitäisi vielä kehittää jokin keino. Ehkä aloitan tuon sykkeen mittaamisen treenauksen. Nyt olen yrittänyt sitä mitata reiden valtimosta, mutta aika hataralla pohjalla se vielä on.