Koirien leposykkeitä on mitattu säännöllisen epäsäännöllisesti. Sellainen tuntuma kuitenkin on, että poikkeuksetta Tumpun syke on aina ollut korkeampi kuin Tiitun. Hetki sitten koirat saivat aamuruuan ja nukkuvat nyt onnellisena. Mittasin molempien sykkeet niiden makoillessa. Tiitu 64, Tumppu 60.

Voisiko eilisen melko raskas treeni vaikuttaa Titun sykkeeseen?  Riittikö tiistain kevyt lepopäivä välissä maanantain juoksutreenin jälkeen? Vaikuttavatko nämä kaksi yhdessä? Vai onko kyse vain sattumasta tai sykkeen normaalista vaihtelusta? Joka tapauksessa nyt lepäillään ja otetaan rennosti ja tarkistellaan tuota sykettä vielä. Näin ne kokemukset tästäkin asiasta karttuu vähitellen.

Vielä vähän eilisestä. Otin kuvia eilisellä rantalenkillä. Tässäpä kaksi kuvaa, joista heräsi muutama ajatus.

788710.jpg

Kuva paljastaa usein sellaista, mihin ei muuten tulisi kiinnitettyä huomioita. Koirien rakenne ja koko ero on huomattava. Tumppu on siro ja kevytrakenteinen, Tiitu puolestaan massiivinen. Olenhan minä sen tiennyt jo punnituksenkin perusteella - painoero 10kg. Kuvassa huomioni kiinnittyi kuitenkin erityisesti Tiitun etupään ja varsinkin rinnan lihaksistoon, kun sitä vertaa Tumppuun. Ei Tumppukaan mikään lihasköyhä ole. Tiitu on saanut lihaksensa pentuajan monipuolisella omaehtoisella liikunnalla. Taitaa jonkinlainen osuus olla myös perimällä.

788744.jpg

Toisessa kuvassa havahduin koirien jalkojen työskentelyyn. Kun aiemmin pohdin treenaamista vapaana tai kytkettynä, antaa yllä oleva kuva vastuksia kysymykseen. Koira on luotu liikkumaan ja juoksemaan. On vaikea kuvitella sen käyttävän lihaksistoaan kytketynä liikkuessa, kuten koirat kuvassa. Tumpun takajalkojen taaksevienti on maksimaalinen, myös Tiitun takajalan työntö on voimakas, vaikka liike kuvassa onkin pysähtynyt liian aikaisin. Jos (ja kun) haluaa koiran saavan riittäviä harjoitusärsykkeitä, on niitä sitten kyettävä sille tarjoamaan. Pelkällä nuuskuttelulla ja kytkettynä köpöttelyllä, ei kuvan kaltaisia suorituksia voi tarjota. Eli rauhallisten kontroloitujen lenkkien (kytkettynä) lisäksi on ilman muuta tarjottava vapaana juoksemista erilaisissa maastoissa riittävän kovalla teholla.