Kehittyäkseen on siis annettava elimistölle riittävä ärsyke, jotta sitä tai sen toimintaa pystytään "järkyttämään". Käytännössä se tarkoittaa rasitttamista joko suorituksen keston tai tehon kautta. Tehollisesti erilaiset lenkit syövät vähän erilailla elimistön energiavarastoja. Paneudun tähän asiaan joskus toiste enemmän. Kun rasitamme koiraa niin, että se joutuu käyttämään energiavarastojaan, ei ole yhdentekevää, miten toimimme tuon rasituksen jälkeen. Sillä on todella paljon merkitystä, miten koira palautuu seuraavaa suoritusta varten.

Palautuminen riippuu tietenkin siitä, miten rasittava suoritus on ollut. Kevyen pissalenkin jälkeen ei erityistoimenpiteitä tarvita. Sen sijaan muutaman tunnin metsälenkin jälkeen, voidaan tekemällä asiat oikein auttaa palaumista huomattavasti. Tässäpä pieni lista asioista, joita kannattaa miettiä rasittavan suorituksen jälkeen:

1. "Loppuverryttely"
Lenkki tulisi aina lopettaa kevyllä teholla. Käytännössä ihan samalla tavalla kuin aloitetaankin lämmittämällä lihakset alussa, ne jäähdytellään saman kaavan mukaan. Paras tapa on kävellä lenkin loppu koira kytkettynä. Näin annetaan elimistölle aikaa poistaa mahdolliset kuona-aineet lihaksistosta ja valmistetaan elimistöä lepotilaan.

2. Venyttely
Voimakkaassa rasituksessa lihakset supistuessaan lyhenevät. Venyttelyllä voidaan niiden pituus palauttaa takaisin normaaliksi. Lihaksia voidaan venytellä heti suorituksen jälkeen vielä niin kauan, kun lihakset ovat lämpimät. Venytykset ovat kuitenki lyhytkestoisia, eikä niitä viedä "loppuun asti". Tehokas lihashuolto voimakkaine venytyksineen kannattaa tehdä muutamia tunteja suorituksen jälkeen tai mielummin seuraavana päivänä.

3. Nesteytys ja ravinto
Nesteytys on tärkein, koska sillä palautetaan mahdollisesti rasituksesta aiheutunut nestevajaus. Välittömästi lenkin loputtua (muutamia minuutteja) nestemäisessä muodossa annetut hiilihydraatit nopeuttavat palautumista merkittävästi. Tässä hyvä linkki. Tulemme jatkossa kokeilemaan tuota hiilihydraattien antamista ja kerron kokemuksia siitä.

4. Lepo
Kuten tuolla aiemmin kirjoitin kunto nousee levon aikana. Raskaan suorituksen jälkeen on koiralle annettava mahdollisuus levätä. Lepoa voi olla kahdenlaista: totaalinen lepo ja aktiivinen lepo. Olen kehitellyt tuolle aktiivinen lepo termille ihan oman merkityksen. Silloin käydään vähän liikkumassa ja varmistetaan, ettei koira pääse juoksemaan, innostumaan tms., mutta kuitenkin liikutaan. Olen ajatellut, että se on palautumisen kannalta parempi vähän liikkua kuin olla totaalisesti paikallaan. Levosta pitää myös muistaa, ettei raskaan treenijakson jälkeen muutama kevyt lepopäivä ole todellakaan pahaksi, vaan usein päinvastoin.

Miksi kaikki tuo sitten on tärkeää? Koska koira on omistajansa "armoilla". Me ohjaajana, ruokkijana vaikutetaan siihen miten nuo asiat käytännössä menevät. Se on tärkeää myös siksi, että huono palautuminen voi olla syynä moniin sellaisiin ongelmiin, jotka olisivat ihan kotikonstein vältettävissä. Lihaskireydet, huono liikkuminen jne jne ovat varsin usein seurausta joidenkin em. asioiden laiminlyönneistä. Liian yksipuolinen liikunta, väärä levon ja rasituksen suhde, huono palautuminen siinä listaa, joiden korjaamiseen pystyy omistaja, mutta niistä aiheutuvat seuraukset korjaa usein eläinlääkäri.