Koirien almanakasta löytyy mielenkiintoisia muistiinpanoja alkuvuodesta. Tumppuhan tuli siis meille 2006 joulukuun puolivälissä. Tiitu oli tuolloin varvasvammainen katkaistuaan oikean takajalan uloimman varpaansa itsenäisyyspäivänä. Tammikuun toiselle viikolle on almanakkaan kirjattu seuraava merkintä:

"Tiitun jalka hyvässä kunnossa. Tumppu nirsoilee ruoan kanssa, muuten pirteä ja eloisa. Tumpun peruskunto heikohko, kestävyys heikko --> läähätys. Räjähtävät, nopeat suoritukset hyvät."

Muistan elävästi tuon merkinnän luetteuani, kuinka yhteislenkkejä pidennettyämme Tiitun jalan parannuttua Tiitu selvisi näistä lenkeistä huomattavasti paremmin kuin Tumppu. Vaikka Tiitu oli keskenkasvuinen ja sillä oli sairasloma takana, ei se läähättänyt lainkaan pidemmillä lenkeillämme. Myös lenkkien jälkeen Tumppu oli selvästi väsynyt, mutta Tiitu puolestaan olisi jaksanu peuhata ja riehua vielä sisälle tultuammekin. Koirien kestävyydessä oli merkittävä ero.

Tiitun pentuaika sisälsi kyllä paljon ja monipuolista liikuntaa. Pennun oman jaksamisen mukaan tietenkin. Kävimme maastossa lähes päivittäin, jossa Tiitu sai olla vapaana ja riehua oman jaksamisensa ja liikunnallisten taitojensa kehittymisen mukaan. Tuo liikunta ilmeisestikin muodosti Tiitulle varsin hyvän peruskunnon, joka tuli sitten oikeasti esiin, kun verailukohtana oli Tumppu yhteisillä lenkeillä.

Nyt kolme kuukautta myöhemmin ei enää samaa eroa ole. Koirat ovat aikalailla tasavahvoja kestävyytensä suhteen. Ainakin eroa on vaikea tekemillämme lenkeillä huomata. Sen sijaan liikkuvuudessa, voimassa, nopeudessa kaikessa tuollaisessa Tumppu voitaa Tiitun mennen tullen. Tokihan Tiitu on vielä pahasti keskentekoinen, mutta silti ero on merkittävä. Varmaankin se on myös osin perittyä. Tumppu on hento ja kevytrakenteinen ja on luonnollista, että sen liikkuminen on nopeaa ja vaivatonta. Tiitu on paljon raskaampitekoinen, mikä näkyy myös liikkeissä. Onhan koirien painossakin eroa yli kuus kiloa (Tumppu 24,9kg ja Tiitu 31,2) ja Tiitun lihaksisto ja voimantuotto ei ole vielä kehittynyt.

Tumpun kanssa siis treenataan kaikenlaisia treenejä. Pähkäilimme tässä, mitä kaikkea pitäisi Tiitun kanssa vielä välttää. Kävipä mielessä sellainenkin, että olisiko syytä saada Tiitulta kuvaustulokset selästä, lonkista ja kyynäristä, ennenkuin todella aloitetaan esim. voimaharjoitukset mäessä. No annetaan vielä ajan kulua ja Tiitulle aikaa olla pentu se pieni aika mitä siitä enää on jäljellä.

Ihan vinkkinä kaikille koiraihmisille. Ottakaapa tavaksi kirjoitella kalenteriin havaintoja koirastanne. Usein on vaikea muistaa mitä milloinkin oikein tapahtui. Tuleeko jotkut (ripuli, ontuminen jne) aina toistuvasti tiettyjen tapahtumien jälkeen. Kirjatut merkinnät päivän havainnoista eivät valehtele ja niiden pohjalta voi löytyä monia selittäviä tekijöitä koiran käyttäytymiselle.