Otsikon kysymys on nyt aiheellinen. Kun lämpötila alkaa lähennellä +30, ollaan sellaisissa lukemissa, että koirien lenkkeily on mahdotonta. Muutama hellepäivä sinne tänne ei tietenkään vielä merkitse mitään. Nyt kun olemme olleet jo reilun viikon selvästi yli +20 tulee lenkkeilyyn pakostakin taukoa.

Yksi vaihtoehto on tietenkin muuttaa päivärytmiä niin, että lenkit tehdään aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Viime päivinä senkään ei ole juuri auttanut, sillä jo aamulla ennen seitsemää mittari näytti +20 ja illalla yhdentoista aikaan +22. Valjakkourheilun kesälajien säännöissä lämpötilarajana pidetään +16, joka olisi koirein kilpailemisen kannalta vielä hyväksyttävä. Näinä päivinä lämpötila laskee alle tuon tuskin koko vuorokauden aikana.

Olemme yrittäneet ratkaista asiaa seuraavasti. Selvästi rastittavia lenkkejä on tehty vain joka toinen päivä. Joka toinen on sitten ollut ihan lepoa. Jokaisen vähänkin rasittavamman lenkin yhteydessä on uitu. Oma kokemus on sellainen, että 20min liikuntaa ja uimaan. Näissä jaksoissa ovat koirat liikkuneet ihan mukavasti. Samalla ne juovat uinnin yhteydessä, joka pitää nestetasapainoakin kohdallaan. Vetotreenit on suosiolla jätetty pois ja koirat ovat liikkuneet vapaana omaehtoisesti. Uinti treenimuotona on kuumina päivinä parasta mahdollista. Koiria on myös pyritty pitämään varjossa ja sisällä pois auringonpaahteesta.

Yksi hyvä maalaisjärjellä ajateltu ohje on, että kun treenaa säännöllisesti ei pieni tauko muuta mitään ratkaisevasti. Kuumuus itsessään kuitenkin jo kuluttaa energiaa ja tekee olon vetämättömäksi. Tämän huomaa varsin hyvin ihan itsessäänkin.