Kiitos vielä Akille kysymyksestä. Kyselkää ja kertokaa rohkeasti kokemuksianne muutkin kävijät, niin saadaan kokemuksia jaettua.

Meillä tuo lihashuolto on päivittäistä. Yritän kertoa siitä ymmärrettävästi. Suurin ja merkittävin lihashuoltoon vaikuttava asia on kuormituksen ja levon oikea suhde, sekä siihen hyvin kiinteästi liittyvä ravinnon ja nesteytyksen osuus. Näistä muodostuu kokonaisuus, jonka rikkoontuminen aiheuttaa koiran (kuten ihmisenkin) elimistöön (lihaksistoon) häiriötilan, joka ilmenee esim. erilaisina vammoina.

Koirien treenaamista on lisätty ja lisätään edelleenkin hyvin maltillisesti. Se tarkoittaa sekä kokonaismäärää ja tehoa, että yksittäisiä harjoituksia. Suunnitelmallisuus ja tekemisen kirjaaminen päiväkirjaan ovat avainsanoja. Meidän treenaaminen voi tuntua kovalta, mutta minusta se ei kyllä sitä ole. Koirat jaksaisivat nykykunnossaan huomattavastikin isompia määriä, mutta kuten sanoin nykyiseen tilanteeseen on edetty portaittain hitaasti kiiruhtamalla. Olen ihan varma, että lähestymistapamme on ollut oikea, sillä emme ole tarvinneet missään vaiheessa minkäänlaista varsinaista "hoitavaa" lihashuoltoa. Yhä edelleenkin pidän tärkeimpänä treenimuotona koirien omaehtoista liikkumista vaihtelevissa maastoissa. Siihen sopivasti lisätään vähitellen erilaisia "ohjattuja", "pakotettuja" mekaanisiatreenejä, jossa koira "huijataan" tai "motivoidaan" itse suorittamaan (hyvä esimerkki vetotreenit). Mielikuvitusta ja asiaan paneutumista se toki vaatii. 

Erityisen tärkeänä olemme pitäneet huolellisuutta jokaisen yksittäisen harjoituksen tekemisessä. Koiraa ei päästetä suoraan autosta tai sisältä ryntäilemään. Jokainen treeni alkaa jä päättyy lyhyeen hihnassa kulkemiseen. Sanoisin, että tämä on sitä helpointa, parasta ja halvinta lihashuoltoa. Lihakset lämmitetään ennen ryntäilyjä ja lopussa palautellaan ja jäähdytellään, jolloin kuonaineet pyritään poistamaan lihaksista. Näin ollaan taas valmiinpana seuraavaan kertaan. Haluan vielä korostaa, että tämä koskee niin uintireissuja, pihalla kouhottamisia, maastossa vapaana juoksemista, kuin juoksu-, pyöräily- tai hiihtotreenejä. Nyt ilmojen kylmettyä tämä on erityisen tärkeää!

Akin kysymykseen hieronnasta sen verran, että kyllä koiria hierotaankin. Ihan kotona vaan hytkytellään ja ravistellaan lihaksia lähes päivittäin. Hierontaa tärkeämpänä pidän kuitenkin venyttelyä. Erityisesti rasittavien treenien jälkeen, kun koirat rauhoittuvat sisälle on venyttelyt tehty aina. Venytellessäsi koiraa säännöllisesti opit pian huomaamaan miten se venyy. Onko jalkojen venymisessä eroja? Onko koira jostain kankeampi? Arkooko se jotain venytystä, mitä se ennen ei ole tehnyt? Nuo kaikki ovat tärkeää informaatiota, mitä me kerätään koko ajan koirista. Kun tiedät, että kaikki on kunnossa voit huoletta treenauttaa koiraasi. Ei se siitä rikki mene, päinvastoin.

Lisää ajatuksia lihashuollosta löytyy Suuressa Tarhassa blogistamme (siellä oikeassa palkissa on otsikoita).