Me ollaan vähitellen alettu opetelleen uimisen salaisuuksia. Jännää huomata, miten koirat kerta kerralta luottavat itseensä enemmän ja uiminen alkaa olla rentoa ja luontevaa. Kirjoittelenpa päivän uintireissun jälkeen vähän ajatuksia miten me aiomme uintia käyttää treenimuotona. Toki uiminen voi, saa ja pitääkin olla koirille mukava hauskanpitohetki, eikä siitä saa tehdä pelkkää puurtamista. Silti ajattelemalla uimista harjoitteena ja asettamalle sille tavoitteita voi siitä saada samalla todella hyvän harjoituksen.

Olen tuumaillut itsekseni, että ensin tutustutaan veteen kunnolla ja opitaa mahdolliset pelot pois. Täytyy kyllä heti tarkentaa, ettei näillä valkoisilla todellakaan mitään pelkoja vettä kohtaan ole. Koiran on kuitenkin opittava luottamaan itseensä ja uimaan muutakin kuin noutamaan keppi muutaman metrin päästä rannasta, jos uimisesta haluaa saada kaiken hyödyn irti. Hyvä on myös pyrkiä opettamaan koira uimaan kanssasi. Kaikki koirat eivät tähän pysty vaan paimennusvaisto tai vain opittu tapa uida omistajan päälle voi tehdä uimisesta yhdessä koiran kanssa epämiellyttävän kokemuksen.

Me tullaan treenaamaan jatkossa niin, että koirat joutuvat (tässä tapauksessa saavat) uimaan vähitellen yhä pidempiä ja pidempiä matkoja kerralla. Aiemmin edesmenneiden noutajieni kanssa pyrin löytämään sellaisen uintipaikan, jossa voin rannalta ohjata koiraa ja koira ui rannan suuntaisesti. Aluksi opeteltiin kytkettynä, mutta aika pian ne oppivat uimaan rannan suuntaisesti kävellessäni itse rannalla. Jos menin itse veteen uitin niitä sitten sieltä. Noutajani Riku jopa oppi kellumaan paikallaan kuten ihmisetkin. Se oppi sen, kun ensin kannattelin sitä vatsan alta ja vähitellen jätin sen kellumaan itsekseen.

Opeteltuamme nuo perusteet voidaan vähitellen alkaa tehdä suunniteltuja uintitreenejä, joissa uitavaa matkaa voidaan lisätä vähitellen. Ehkä tänä kesänä päästään jo kokeilemaan. Tässäkin asiassa on edettävä vähitellen. Yhtäkkiset muutokset eivät ole hyväksi tässäkään. Muistettava on, että varsinkin aluksi uinti on todella rasittava harjoite koiralle.

Uinti on todella hyvää voimaharjoittelua, joka ei rasita niveliä. Uidessa koiran jalkojen liikelaajuudet  ovat maksimaaliset, mitä ne hyvin harvoin "kovalla" maalla ovat. Uiminen vaikuttaa, kuten ihmisilläkin, koiran hengittämiseen ja keuhkojen tilavuuteen. Jotta uintikerrasta on oikeasti hyötyä on koiran myös oikeasti uitava. Vesi on myös hoitava elementti ja uimista voidaan käyttää palauttavana harjoitteena. Silloin on syytä muistaa, että uiminen tapahtuu matalla teholla, eikä todellakaan revitellä ja harjoitus on riittävän lyhyt. Räjähtävät spurtit veteen heitetyn kepin perään ovat kaikkea muuta kuin palauttava harjoitus. Palauttava harjoitus edellyttää mielestäni kyllä, että koira osaa uida rennosti ja on tottunut sellaiseen uimiseen.

708599.jpg
Tumppu tänään uimassa. Se ui jo kohtalaisia matkoja kerralla.