Kuten jo jossain aiemmin kirjoitin olen oman liikunnallisen taustani kautta kiinnostunut miten koirat liikkuvat. Jo edesmennyt kultainennoutajani Riku oli eräänlainen koekaniini, vaikkei sen kanssa mitään tavoitteellista tai kilpailullista tehtykään. Tuolloin nuorempana oli oma liikkumiseni sekä laadullisesti, että määrällisesti ihan erilaista kuin nyt. Jotta Riku olisi pysynyt tuolloin lenkillä matkassa oli sitä totutettava vähitellen siihen. Se olikin aikuisena koirana todella hyvässä kunnossa ja sen liikuntamäärä oli tuolloin lähes tuplaten se, mitä Tiitu ja Tumppu liikkuvat nyt, joten meillä on vielä varaa listätä liikkumistamme merkittävästi.

Itse treenailin tuolloin hiihtoa, suunnistusta ja triathloniakin. Koirien lenkkeily tapahtui tuolloin paljon niin, että ne kulkivat mukana kaikilla niillä lenkeillä mihin ne oli mahdollista ottaa. Yleensä vaellukset, suo- ja mäkitreenit sekä tietty normaalit juoksu- pyöräily-  ja hiihtolenkit koirat juoksivat vapaana mukana. Muistan hiihtäneeni 40km koirat juosten vapaana koko matkan vaivatta mukana. Tuolloin en koirien liikkumista juurikaan pohtinut, vaan niiden liikuntaan tuli luontevasti rytmitystä ja vaihtelua oman treenaamiseni rytmittämisen kautta. Noutajat olivat kuitenkin varsin pirteitä ja liikunnallisesti hyväkuntoisia ihan viimeisiin päiviinsä saakka.

Tiitun kanssa vetourheiluun innostuttuani on koirien liikkuminen alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Toki myös oma tietämys on lisääntynyt ja sitä kautta tulee ajateltua asioita eri tavalla. Edellisessä kirjoituksessani julkaisin yhden gps:llä tallentamani vetotreenin. Se treeni tehtiin ihan Tumpun liikkumisen ehdoilla, niin keston kuin matkavauhtienkin osalta. Arvelen, että Tiitun kanssa matkavauhdit olisivat hieman parempia. Tumppu on parantanut juoksemistaan merkittävästi koko ajan ja niiden välinen tasoero on pienentynyt niin, että niillä voi vedättää samanaikaisesti. Vetotreenien lisäksi olen pitänyt gps:n mukana myös muilla lenkeillä. Kokemuksia ei ole kertynyt vielä kovin usealta lenkiltä, joten nyt kertomani huomiot perustuvat aika vähäisiin kokemuksiin. Kuitenkin havainnot ovat niin selviä, että niiden perusteella voi jo jotain kertoakin. Täytyy vielä syksyn aikana tehdä lisää kokeiluja ja testejä, jotta näkemykset vahvistuvat. Tässä kuitenkin nyt joitain havaintoja.

Jokaiselle koiranomistajalle lienee selvää, että koiran liikkuminen on erilaista riippuen siitä tapahtuuko liikunta kytkettynä tai vapaana. Muutamien testien perusteella havaitsin, että ero on melkoinen. Hyväkulkuisessa kangasmaastossa (siis kuitenkin koko ajan metsässä, ei polulla) kävelin 3,65km koirat kytkettynä aikaan 42.30min eli siis 5,15km tunnissa. Seuraavana päivänä kuljin saman matkan niin, että Tiitu juoksi koko matkan vapaana. Gps:n mukaan Tiitu juoksi 5,92km ja aikaa meillä meni 41min. Tiitu liikkui siis keskimäärin 8,66km tunnissa. Tarkasteltuani miten Tiitu tuon 41 minuuttia käytti tuli esille merkittävin ero. Gps:n mukaan Tiitu oli pysähdyksissä 3.20min ja liikkeellä 37.40min, mikä nostaa keskinopeuden 9,41km tunnissa. Ero on siis kokonaisuutena merkittävä.

Vielä huomattavasti suurempi ero tulee siinä millaista laadultaan liikkuminen on. Keskinopeuden tai kokonaisliikunnan määrän lisäys ei kerro vielä läheskään kaikkea. Määritin gps:n tallentamaan tietoja 10 sekunnin välein. Matkavauhti Tiitulla oli 0-23km/h ja maksimivauhdiksi tallentui 24,8km/h. Yksin ollessaan Tiitu ei irtaannu kovinkaan kaukasi, arvioisin 20-30m:n päähän. Se kuitenkin nuuskuttelee, kantelee ja puree keppejään, kaivaa kannonjuuria, joten jää välillä tuon 30m taakse ja sitten ampaisee valtavalla spurtilla saman matkan eteeni. Arvioisin tallentuneiden tietojen perusteella, että valtaosa matkan liikkumisesta tapahtui laukaten ja loppuosa puoliksi ravaten ja kävellen.

Edellä kertomani lenkki oli siis sellainen, jossa itse olin melko passiivinen ja käveleskelin vain eteenpäin ohjeillen Tiitua silloin tällöin oikeaan suuntaan. Yhden koelenkin tein siten, että Tiitulla oli jälleen gps samoilla tallennusasetuksilla kuin aiemminkin. Hyvien alkuverryttelyjen jälkeen juoksin kartan kanssa lähes kilpailuvauhtisen suunnistustreenin vaihtelevassa melko hyväkulkuisessa maastossa. Koirat olivat molemmat mukana juosten vapaana. Juoksemastani matkasta tai nopeudesta minulla ei ole tietoja, mutta tarkasteluani gps:n tallentamia tietoja Tiitun liikkumista tuon lenkin aikana tuli uusia mielenkiitoisia havaintoja. Viisi rastia sisältäneen reitin juoksemiseen kului aikaa 22.15min. Tiitu oli pysähdyksissä 1.20min ja liikkeessä siis 20.55min. Matkaa Tiitulle kertyi 5,86km, mikä tekee keskinopeudeksi 16,8km/h ja huippunopeudeksi gps tallensi 33,2km/h (mitä kyllä hieman epäilen voiko se pitää paikkaansa). Koirat irtaantuivat nyt hieman kauemmaksi, mutta kulkivat varsin hyvin mukana. Ne pysähtelivät kuitenkin välillä nuuskimaan ja kantoivat hetken yhteistä keppiäkin. Juokseminen tapahtui lähes koko matkan laukaten, mutta molemmat koirat olivat todella hyvävoimaisia treenin jälkeen, eikä niissä juurikaan väsymisen merkkejä havainnut. Toki läähättivät, kuten asiaan kuuluu.

Yhteenvetona edellisistä voi koiran liikkumisen kirjata:

1. lenkki (kytkettynä) 42.30min -->  3,65km
2. lenkki (vapaana)    37.40min -->  5,92km
3. lenkki ("vapaana") 20.55min -->  5,86km

Kun koiran liikunnan kokonaismäärää tarkastelee esim. viikkojen tai kuukausien tasolla, saadaan aikaan huomattavia eroja riippuen siitä millaista koiran liikkuminen kokonaisuudessaan on. Vaikka koiran liikuttamiseen käytetty aika pysyisi samana, voi se miten tuo aika käytetään nostaa sekä liikunnan määrän moninkertaiseksi. Ja samalla tietenkin muuttuu myös laatu. Hyvinvoivan liikunnallisesti terveen ja taitavan (lahjakkaan) koiran voi saada käyttämällä aikansa viisaasti koiran kanssa. Tästä pitää kirjoittaa vielä lisää toiste.

Lopuksi vielä muutama havainto, jotka tarvitsevat vahvistusta ja lisää testaamista. Ensimmäisten havaintojeni mukaan Tiitu ravaa puhtaasti vielä n. 14km/h vauhtia. Sitä vauhtia se myös vielä jaksaa mennä rennosti ja vaivatta. Vetotreenissä se nostaa itsensä helpommin laukalle. Se pitää varsin helposti 22-23km/h matkavauhtia koirapyöräilyssä. En ole vielä tehnyt sen kanssa maksimivauhtista vetotreeniä juosten tai pyöräillen, joten en pysty sanomaan millaista vauhtia se esim. kisan alussa lähtömerkin saatuaan pitää.

Edelliset havainnot ovat siis ihan omiani hyvin lyhyen tarkastelun jälkeen. Mielenkiintoista kuitenkin.