No, niin nyt sitten on päästy taas merkittävä askel eteenpäin. Suunnitelmissa ollut ensimmäinen tason mittaus tehtiin Tumpun kanssa tänään. Houraatin hiihtoalue on mitä upein paikka lenkkeillä. Suuntasimme siis sinne.

614352.jpg

614353.jpg

Alueen hiihtoreitit ovat leveät ja mäkiä, sekä vaihtelevuutta löytyy. Lenkkejä on merkitty aina 1 km:stä 6 km:iin asti, joten valinnan varaa kyllä löytyy. Täällä kyllä kelpaa treenata myös siksi, ettei koirien kulkemista reiteillä ole kielletty ja myös siksi, että kovin rauhallista tuntuu olevan. Ja nekin ihmiset joihin olemme törmänneet ovat suhtautuneet ystävällisesti.

Omaa kehittymistä voi seurata vain testaamalla tai mittaamalla. Toki voi mutu-menetelmällä arvioidakin. Ajattelen kuitenkin niin, että ryhtyessä johonkin voi asian tehdä myös perusteellisesti. Siispä päätin suorittaa sekä itselleni, että Tumpulle testin, jolla saamme jonkinlaisen lähtötason juoksuharrastuksellemme. Tämä kaikki voi kuulostaa kovin vakavalta ja kilpailuhenkiseltä. Kaiken kaikkiaan olemme kuitenkin liikkeellä täysin harrastusmielessä vain mukavan yhteisen harrastuksen parissa.

Mietin millainen testijuoksu voisi olla. Päätin, että juoksemme kolmen kilomterin matkan kelloa vastaan. Jatkossa sitten teemme saman testin Tumpun kanssa säännöllisin väliajoin, sekä tietty sama testi aikanaan Tiitun kanssa, kun sen kanssa olemme siihen valmiita. Sama paikka ja sama reitti niin nopeasti kuin mahdollista. Näin voimme mitata kehittymistämme.

Teimme ensin testin noin kello 15 eli kuusi tuntia ruokailusta. Päivä oli Tumpulle rauhallinen vain aamulenkit tehtiin kävellen. Aloitimme alkuverryttelyllä ensin kävellen ja sitten rauhallisesti hölkäten. Muutaman kerran kiihdyttelimme ja samalla viritin Tumpua juoksemaan. Se innostuu kyllä tavattoman helposti. Noin puolen tunnin lämmittelyn jälkeen lähdettiin sitten itse asiaan.

En ihan tarkkaan tiedä mistä reitin mittaus alkaa, mutta reitillä on ilmoitettu kuljettu matka kilometrin välein. Lähtömme jälkeen Tumppu ryntäsi matkaan kuin ohjus. Se veti minua laukalla perässään ja muutaman sadan metrin juoksun jälkeen jouduin sitä hillitsemään. Silloin se sai melkoiset hepulit ja kiersi pari kertaa rinkiä ympärilläni. Tästä selvittyämme matka jatkui vauhdikkaasti. Tumppu olisi vetänyt kovempaa, mutta minä olin jarruna. En vain jaksanut pitää sellaista vauhtia yllä. Reilun kilometrin jälkeen reitilä tulee alamäki. Tässä kohdassa Tumppu sai taas kohtauksen. Se villiintyi ja alkoi poukkoilla eestaas. Jouduimme hetkeksi pysähtymään ja selvittelemään sen jalkojen väliin mennyttä hihnaa. Tästä alkoin radan vaativampi osuus. Kaksi todella jyrkkää nousua ja laskua. Tumppu selvästi hiljensi vauhtia, eikä ylämäissä enää edes vetänyt. Vaikea arvioida väsyikö se niin paljon vai eikö sitä vain kiinnostanut enää juosta kovempaa. Itselläni oli lähes koko matkan kaikki pelissä ja keuhkot huusivat happea.

Testin yhteenveto
Matka: n. 3km
Aika: 10.58
Tumpun syke 5min suorituksen jälkeen 118
Tumpun syke 10min suorituksen jälkeen 120
Yritin laskea myös hengitystiheyttä, mutta en saanut luotettavaa tulosta.
Kaitsun syke testin aikana 172-193
Kaitsun syke 5min suorituksen jälkeen 109
Kaitsun syke 10min suorituksen jälkeen 98

Testin loputtua jatkoimme kävellen matkaa palautellen sykettä ja tasaten hengitystä. Emme siis jääneet seisomaan paikoillemme. Näin maitohappo poistuu paremmin ja elimistö palautuu. Kävelimme ja hölkkäsimme testin jälkeen vielä 40min. Mielestäni palauduimme molemmat melko hyvin. Tumpun hengitys tasaantui 10 minuutin jälkeen, eikä se todellakaan tuntunut väsyneeltä. Saatuaan hetken makoilla ja juoda vähän vettä se tarjosi keppiä ja oli valmiina leikkiin.

614517.jpg

Näin olemme tehneet ensimmäisen testin, jota sitten jatkossa tehdään ja verrataan tulosta edelliseen. Aika on tietenkin merkittävin vertailukohde, mutta myös syke ja varsinkin sen laskeminen suorituksen jälkeen. Varsin mukava ja antoisa suoritus. Olen aikaan todella tyytyväinen, joskaan en pysty sanomaan kuinka lähellä kolmea kilometriä matka virallisesti on. Tumppu juoksee tosi innokkaasti ja se on jo selväsi hoksannut mistä on kyse muutamasta hepulista huolimatta.

Mittasin hetki sitten Tumpun leposykkeen, kun se tuossa tyytyväisenä vetelee sikeitä porstuan penkillä. Syke oli 60 eli todella hyvin se on palautunut. Oma sykkeeni ei ole palautunut läheskään niin hyvin.