Olen pohdiskellut koirien lenkittämisen rasitusvaikutusta vertaillen vapaana juoksemista tai kytkettynä lenkittämistä. Vapaat lenkit maastossa ovat varmaankin henkisesti mukavampia. Silloin koira saa toteuttaa itseään ja määrätä vauhdin itse. Meillä vapaana kulkemisessa on selkeä ero. Tumpulle vapaana kuljettu lenkki on tehollisesti ihan eri kuin Tiitulle. Tiitu malttaa mennä rauhallisemmin, eikä se vetele täysillä kuten Tumppu.

Tämä on syytä ottaa huomioon treenejä tehtäessä. Raskaiden lenkkien väliin on otettava kevyitä ja rauhallisia treenejä. Jos se ei onnistu vapaana, on ne pakko tehdä koira kytkettynä. Samoin on tehtävä, mikäli haluaa riittävän pitkän ja matalalla teholla tehtävän treenin. Tumpun kohdalla tuollainen treeni ei onnistu muutoin, kuin pitämällä se kytkettynä. Se juoksee ensimmäisen vartin aikana itsensä maitohapoille, mikä ei ole tarkoituksen mukaista.

Hyviähän ne treenit ovat, missä koira saa toteuttaa itseään ja valita kulkemistapansa. Silloin tulee treenattua lihaksistoa monipuolisesti ja koira tekee kaiken omasta halustaan. Oikea rasitusvaikutus on kuitenkin ymmärrettävä. Kuvassa Tiitu juoksee pitkin Vattajan hiekkarantaa vesirajassa. Tuota hiekkarantaa onkin useita kilometrejä, joten se ei heti lopu kesken. Todella oivallinen treenipaikka.

751849.jpg